Süt, sayısız faydası, vitamin ve değerleri ile oldukça önemli bir besindir. İçerisindeki değerler sayesinde yalnızca çocukların değil, her yaştan olan bireylerin tüketmesi gerekmektedir.
Süt içmeyi oldukça seven bireylerden bazıları, şişkinlik sorunu ile karşılaştıklarından bahsederler. Bu şişkimliğim sebebi sütün içerisinde bulunan laktozdur. Süt içtikten sonra laktoza bağlı olarak yaşanan rahatsızlığa laktoz toleransı denmektedir.
Laktoz Nedir?
Süt şekeri anlamına gelen laktoz, Latince’de süt anlamında kullanılan “lak” ve şeker anlamında kullanılan “oz” kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Kimler Duyarlıdır?
Bireylerin süt içtikten sonra yaşadıkları şişkinlik sorununa Laktoz duyarlılığı denmektedir. Vücutta laktozu sindirmeye yarayan bir laktaz enziminin hızlı biçimde azalması sonucunda oluşmaktadır.
Normal Süt ile Aynıdır
Normal süt ve Laktozsuz sütlerin besin değerleri birbirinden farklı değildir. Yalnızca, içerisinde belirli ölçüde eklenmiş olan laktaz enzimi ile sütün içerisindeki laktoz şekeri, sindirimi kolaylaştıracak galaktoza ve glukoza çevrilmektedir.
Tadı Daha Tatlıdır
Laktozsuz sütlerin içerisinde şeker ilavesi bulunmamaktadır. Tadının ise daha tatlı olması, laktozun parçalanması ve açığa çıkarılan galaktoz ve glikozun tatlılık derecesi, laktoza oranla daha fazladır.
Duyarlılık Nasıl Anlaşılır?
Laktoz duyarlılığı olan veya olmayan bireyler şişkinlik problemi yaşamamak için sütü yavaş içmeli, alternatif olarak soya sütünü, kefiri tüketebilir.